joi, 14 aprilie 2011

Iepurasul de Paste

Cand primavara este in toi, sau ar trebui sa fie, fiecare dintre noi are o mare grija sa pregateasca totul cum se cuvine pentru marea sarbatoare de Invierea Domnului. Pe langa curatarea trupului, a sufletului si a casei, pe langa bucatele specifice sarbatorii, daca avem in preajma noastra si copii,e musai sa nu uitam de Iepurasul de Paste!
Este un simbol nou, asimilat de romani recent, n-as putea spune decand, poate decand suntem chipurile europeni, dar, trebuie sa recunosc ca la cei mici obiceiul "a prins", vrand-nevrand fiind pusi in situatia de a ne informa si apoi de a ne conforma.
Ce-am aflat, va spun si voua!
Legenda iepurasului ca simbol al Pastelui a fost mentionata pentru prima oara in Germania,cam pe la 1600, avandu-si originea probabil in traditia populara veche. Asa ca primii care au facut dulciuri in forma de iepuras, la inceput din coca si zahar, au fost germanii. Au urmat iepurasii de ciocolata si toate dulciurile cunoscute azi...
Asa se face ca , mai toti copiii stiu de existenta lui, venirea iepurasului fiind una din bucuriile copilariei.
Traditia spune ca cei mici vor trebui sa construiasca un cuib sau un cosulet, sa-l puna intr-un loc ferit de ochii celor mari, in gradina sau in casa, aici iepurasul urmand sa puna darurile pentru cei care au fost cuminti.
Nu stiu daca iepurasul va veni si la cei mari, eu le doresc sa vina, dar daca nu va veni nu inseamna neaparat ca chiar toti n-au fost cuminti!
Noi sa fim sanatosi!