duminică, 27 iunie 2010

HAZ DE NECAZ/" Ca mâţa-n călindar"

Atitudinea "personajului" din imagine este "uşor" similară cu cea a unor colegi ce ţin mai greu pasul cu reforma în sistemul de învăţământ.
Desigur, asta nu ţine de "vechimea" persoanei ci mai cu seamă de interesul pe care aceasta îl manifestă pentru domeniul ales, şi cum se ştie că "interesul poartă fesul" ...treaba-i cu dus-întors.
Ce interes să mai ai, când guvernul taie şi din puţinul pe care-l primeai?
Nu ne rămâne decât să ne adaptăm situaţiei , fiecare alegând modalitatea de a acţiona conform principiilor sale.
De calitate, în condiţiile descentralizării, cine să se mai ocupe?
Dacă până acum, câte-un gând rătăcit privind posibilitatea ca cineva care ştie ce-ar trebui să faci la grupă/clasă să te viziteze inopinat (frica adică), te mai îndemna la muncă de calitate, acum, dacă n-ai "calitatea" (dobândită de cele mai multe ori cu pescheşuri sau natural, prin înrudire) de "educator bun", eşti mai greu recunoscut cu voce tare.
Singura posibilitate de a contracara asemenea situaţii este aceea de a munci conştient de faptul că cei cărora te adresezi, copiii şi părinţii acestora, sunt mulţumiţi.
Contează, doar dacă cineva îi întreabă !

duminică, 6 iunie 2010

Invăţăm de pe acum!

"Copilăria e-o poveste
Ce te cuprinde şi apoi te lasă,
Ajungi bătrân şi spui c-a fost frumoasă,
A fost atunci, azi nu mai este"
("Copilăria"-Ana Blandiana)
Cine ne da laptele?

Sa mancam sanatos!


La Muzeul Satului Romanesc
















Impreuna la
Gradina Zoologica





Jocurile copiilor, sunt "inspirate" din realitate!
Dacă uneori ni se pare că "realitatea" din jocurile lor nu seamănă cu cea trăită de noi, este, poate, datorită idealismului inocent specific vârstei, dar şi insuficientei cunoaşteri a realităţii cotidiene.De aceea întotdeauna este oportun să explicăm copiilor "cine face"," cum face","de ce face",să-i introducem în viaţa comunităţii prezentându-le aspecte ale realităţii cotidiene, determinându-i să-şi pună şi să pună întrebări, astfel încât să-i orientăm corect în mediul social pe care urmează să-l exploreze şi în care urmează să se integreze. Exemplificând, am încercat prin iniţierea unor proiecte tematice să implic în aceste demersuri familiile copiilor care pot ajuta grădiniţa/educatoarea răspunzând cu răbdare întrebarilor lor, dar mai ales participând la activitatea grupei alături de copii ori de câte ori au posibilitatea.
Varietatea activităţilor propuse s-a dovedit benefică, părinţii în majoritate manifestându-şi dorinţa de a fi prezenţi alături de copii în activităţi comune, optionale sau extracurriculare cu caracter educativ, în cadrul cărora au avut ocazia de a petrece în mod plăcut şi util mai mult timp alături de copiii lor, informandu-se asupra unor modalitati de a comunica eficient cu copiii, de a petrece cu acestia cat mai mult timp cu beneficii maxime.