miercuri, 21 septembrie 2011

Cat de gratuita este educatia?

"Invatamantul de stat este gratuit", ne asigura Constitutia Romaniei prin art. 32 ca si Legea Educatiei Nationale, de altfel, insa, realitatea traita de parinti si de elevi le contrazice.
Pornind de la uniforme si rechizitele strict necesare , pe care niciodata parintii nu au pretins sa fie gratuite, marea problema, de ani intregi este cea a manualelor, care, pe langa continutul discutabil, au niste preturi greu accesibile multor parinti.
Solutia?
Ani la rand, aceleasi manuale sunt folosite de generatii de elevi, pana la "epuizarea" lor(a manualelor!) fizica.
Daca mai adaugam si alte costuri ascunse ale educatiei "gratuite" , precum evenimente (serbari, concursuri, etc.), meditatii, fondul clasei/scolii, auxiliare didactice, si... mai nou chiar obiecte/substante pentru curatenie, vom vedea cat efort pot face parintii pentru a trimite copiii la scoala!

duminică, 11 septembrie 2011

Buna dimineata, draga gradinita!

                         Gradinita este locul in care copilul patrunde la inceput cu emotie si mai ales cu teama... Inceputul acesta de an scolar este un inceput adevarat pentru cei mai mici invatacei ai mei, care cu greu se desprind din bratele mamelor, unii plangand, altii mai cu curaj , "atacand" spatiul cunoscut doar din spusele celor mari...


Numite si "intarcatul afectiv", primele zile la gradinita reprezinta momentul emotional
cel mai dificil ,atat pentru mama cat mai ales pentru copil. Ele pot fi chiar un dezastru: copilul plange, implora mama sa-l ia acasa sau sa ramana cu el, se simte aproape abandonat.
Lasat in mijlocul atator copii necunoscuti, se simte pierdut cautandu-si refugiul langa educatoare, pe care o aseamana cu mama, o tine strans de mana, iar manuta-i este transpirata de emotie...
Deoarece nu se mai simte in centrul atentiei, ca acasa, copilul poate deveni mai rezervat, ori poate chiar sa refuze sa mai vina la gradinita.
Daca nu veti "ceda", perioada de acomodare poate fi mai scurta decat va imaginati!
Daca ii veti oferi un suport moral potrivit, fara a face abuz de rasfat sau de exigenta, in scurt timp veti descoperi in copilul acela plangacios din prima zi de gradinita un copil sociabil, capabil sa respecte anumite reguli, sa se integreze in colectiv.
Pentru aceasta e necesar ca fiecare parinte sa respecte cateva reguli "de aur":
  • Faceti in asa fel incat copilul sa inteleaga ca nu este singura persoana importanta pentru dvs; mai sunt ceilalti copii, bunicii, alti membri ai familiei!
  • Cultivati-i increderea in sine, incurajandu-l , laudandu-l atunci cand isi petrece timpul cu alte persoane( vecini,copii); el va sti astfel ca se poate descurca singur la joaca si chiar la gradinita, unde toti il vor iubi daca se va purta frumos!
  • Explicati-i de ce este bine sa mearga la gradinita: va invata cantece, poezii, povesti, jocuri, va cunoaste alti copii, va fi un scolar pregatit, etc.!
  • Cultivati-i relatia afectiva cu educatoarea, unica in felul ei, prin proportia egala dintre simpatie si exigenta.
SUCCES!

vineri, 2 septembrie 2011

INCOTRO MERGEM?

Motto:
"Natura ne aseamana, iar educatia ne deosebeste."
(Confucius)

Se incheie o alta vacanta si incepe un nou an scolar. Starea de confuzie indusa de masurile luate in ultimii ani face victime chiar printre dascalii cu state vechi in invatamant ce se simt nemotivati sa mai continue...
Si totusi...dupa spusele ministrului cum ca "In acest an , vor intra in clase doar profesorii bine pregatiti!" intrebarea e de unde atatia cati ar trebui?
Un raspuns vine tot din zona ministeriala : cei buni vor putea lucra ore suplimentare platite si se va apela daca e cazul la pensionarii dispusi sa revina la catedra. Atat timp cat cei tineri nu se simt atrasi de acest sector, iar cei care au incercat s-au dovedit a fi foarte slab pregatiti, pensionarii si pensionabilii , iata, au devenit "speranta" salvarii sistemului amenintat de compromiterea totala a calitatii.