Numite si "intarcatul afectiv", primele zile la gradinita reprezinta momentul emotional
cel mai dificil ,atat pentru mama cat mai ales pentru copil. Ele pot fi chiar un dezastru: copilul plange, implora mama sa-l ia acasa sau sa ramana cu el, se simte aproape abandonat.
Lasat in mijlocul atator copii necunoscuti, se simte pierdut cautandu-si refugiul langa educatoare, pe care o aseamana cu mama, o tine strans de mana, iar manuta-i este transpirata de emotie...
Deoarece nu se mai simte in centrul atentiei, ca acasa, copilul poate deveni mai rezervat, ori poate chiar sa refuze sa mai vina la gradinita.
Daca nu veti "ceda", perioada de acomodare poate fi mai scurta decat va imaginati!
Daca ii veti oferi un suport moral potrivit, fara a face abuz de rasfat sau de exigenta, in scurt timp veti descoperi in copilul acela plangacios din prima zi de gradinita un copil sociabil, capabil sa respecte anumite reguli, sa se integreze in colectiv.
Pentru aceasta e necesar ca fiecare parinte sa respecte cateva reguli "de aur":
- Faceti in asa fel incat copilul sa inteleaga ca nu este singura persoana importanta pentru dvs; mai sunt ceilalti copii, bunicii, alti membri ai familiei!
- Cultivati-i increderea in sine, incurajandu-l , laudandu-l atunci cand isi petrece timpul cu alte persoane( vecini,copii); el va sti astfel ca se poate descurca singur la joaca si chiar la gradinita, unde toti il vor iubi daca se va purta frumos!
- Explicati-i de ce este bine sa mearga la gradinita: va invata cantece, poezii, povesti, jocuri, va cunoaste alti copii, va fi un scolar pregatit, etc.!
- Cultivati-i relatia afectiva cu educatoarea, unica in felul ei, prin proportia egala dintre simpatie si exigenta.
SUCCES!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu