miercuri, 21 septembrie 2011

Cat de gratuita este educatia?

"Invatamantul de stat este gratuit", ne asigura Constitutia Romaniei prin art. 32 ca si Legea Educatiei Nationale, de altfel, insa, realitatea traita de parinti si de elevi le contrazice.
Pornind de la uniforme si rechizitele strict necesare , pe care niciodata parintii nu au pretins sa fie gratuite, marea problema, de ani intregi este cea a manualelor, care, pe langa continutul discutabil, au niste preturi greu accesibile multor parinti.
Solutia?
Ani la rand, aceleasi manuale sunt folosite de generatii de elevi, pana la "epuizarea" lor(a manualelor!) fizica.
Daca mai adaugam si alte costuri ascunse ale educatiei "gratuite" , precum evenimente (serbari, concursuri, etc.), meditatii, fondul clasei/scolii, auxiliare didactice, si... mai nou chiar obiecte/substante pentru curatenie, vom vedea cat efort pot face parintii pentru a trimite copiii la scoala!

duminică, 11 septembrie 2011

Buna dimineata, draga gradinita!

                         Gradinita este locul in care copilul patrunde la inceput cu emotie si mai ales cu teama... Inceputul acesta de an scolar este un inceput adevarat pentru cei mai mici invatacei ai mei, care cu greu se desprind din bratele mamelor, unii plangand, altii mai cu curaj , "atacand" spatiul cunoscut doar din spusele celor mari...


Numite si "intarcatul afectiv", primele zile la gradinita reprezinta momentul emotional
cel mai dificil ,atat pentru mama cat mai ales pentru copil. Ele pot fi chiar un dezastru: copilul plange, implora mama sa-l ia acasa sau sa ramana cu el, se simte aproape abandonat.
Lasat in mijlocul atator copii necunoscuti, se simte pierdut cautandu-si refugiul langa educatoare, pe care o aseamana cu mama, o tine strans de mana, iar manuta-i este transpirata de emotie...
Deoarece nu se mai simte in centrul atentiei, ca acasa, copilul poate deveni mai rezervat, ori poate chiar sa refuze sa mai vina la gradinita.
Daca nu veti "ceda", perioada de acomodare poate fi mai scurta decat va imaginati!
Daca ii veti oferi un suport moral potrivit, fara a face abuz de rasfat sau de exigenta, in scurt timp veti descoperi in copilul acela plangacios din prima zi de gradinita un copil sociabil, capabil sa respecte anumite reguli, sa se integreze in colectiv.
Pentru aceasta e necesar ca fiecare parinte sa respecte cateva reguli "de aur":
  • Faceti in asa fel incat copilul sa inteleaga ca nu este singura persoana importanta pentru dvs; mai sunt ceilalti copii, bunicii, alti membri ai familiei!
  • Cultivati-i increderea in sine, incurajandu-l , laudandu-l atunci cand isi petrece timpul cu alte persoane( vecini,copii); el va sti astfel ca se poate descurca singur la joaca si chiar la gradinita, unde toti il vor iubi daca se va purta frumos!
  • Explicati-i de ce este bine sa mearga la gradinita: va invata cantece, poezii, povesti, jocuri, va cunoaste alti copii, va fi un scolar pregatit, etc.!
  • Cultivati-i relatia afectiva cu educatoarea, unica in felul ei, prin proportia egala dintre simpatie si exigenta.
SUCCES!

vineri, 2 septembrie 2011

INCOTRO MERGEM?

Motto:
"Natura ne aseamana, iar educatia ne deosebeste."
(Confucius)

Se incheie o alta vacanta si incepe un nou an scolar. Starea de confuzie indusa de masurile luate in ultimii ani face victime chiar printre dascalii cu state vechi in invatamant ce se simt nemotivati sa mai continue...
Si totusi...dupa spusele ministrului cum ca "In acest an , vor intra in clase doar profesorii bine pregatiti!" intrebarea e de unde atatia cati ar trebui?
Un raspuns vine tot din zona ministeriala : cei buni vor putea lucra ore suplimentare platite si se va apela daca e cazul la pensionarii dispusi sa revina la catedra. Atat timp cat cei tineri nu se simt atrasi de acest sector, iar cei care au incercat s-au dovedit a fi foarte slab pregatiti, pensionarii si pensionabilii , iata, au devenit "speranta" salvarii sistemului amenintat de compromiterea totala a calitatii.


duminică, 26 iunie 2011

Pe urmele istoriei



Sfarsitul de an scolar este un moment ce ne trimite cu gandul la vacanta. Cu atat mai mult cu cat perioada premergatoare este tensionata la maximum de dorinta de a arata tuturor cate am invatat, cat de mult am progresat.Dar tot ar mai merge ceva nou pentru cei mici...
O excursie ar fi binevenita!
Pentru ca actiunea sa reuseasca trebuie sa vrei asta, nu numai tu, initiatorul, ci si cei care consimt la aceasta.
Asa ca, intr-o saptamana, ne-am mobilizat si dupa ce am prezentat programul pentru serbarea de sfarsit de an scolar,pregatit cu multa munca,am plecat in excursia tematica "Pe urmele istoriei".
Chiar si eu recunosc ca pe la Marasesti nu am trecut din vremurile cand "patriotismul"era la mare pret, cei mici fiind cuprinsi in organizatii de care o vreme am incercat sa uitam...Si totusi,"turistii" mei de azi au "gustat"lectia de istorie cu mult interes.

Dupa ce ne-am intors si mai mult in timp,cu ajutorul evocarii vremurilor copilariei lui Stefan cel Mare - prilejuita de vizita la biserica pe care acesta a ctitorit-o in amintirea prietenului sau Mitrut,ne-a ramas si destul timp de joaca in salina de la Tg.Ocna dar si in statiunea Slanic-Moldova!
Ca un preambul pentru vacanta ce a inceput deja!




miercuri, 1 iunie 2011

LA MULTI ANI, COPILARIE!

Motto:
"Cu cat imbatranesc, cu atat simt mai profund ca putinele bucurii ale copilariei sunt cele mai bune pe care ti le poate da viata..."
(Ellen Glasgow)
Desi viata e destul de grea si ne descurcam cum putem, totusi, trebuie sa acordam atentia ce se cuvine copiilor, fie ca sunt ai nostri sau nu, pentru ca ei ne mai insenineaza existenta, speranta ca lor le va fi mai bine fiind una in care fiecare crede...
Probabil ca asa a fost dintotdeauna pentru ca, iata, cineva s-a gandit la ei cu multi ani in urma instituind o zi a lor...
Ziua aceasta se sarbatoreste la date diferite in tarile lumii in functie de traditiile nationale, 25 de tari (dintre care tarile foste comuniste) pastrand pentru aceasta data de 1 Iunie.
Din istoricul momentelor miscarii de promovare a drepturilor copiilor voi reaminti :

  • 1924-Liga Natiunilor Unite adopta Declaratia Drepturilor Copilului;
  • 1925-are loc la Geneva Conferinta mondiala apentru protejarea si bunastarea copiilor;
  • 1989-20 noiembrie este adoptata Conventia privind drepturile copilului de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite(ONU);
  • 1990-aceasta este ratificata de Parlamentul Romaniei devenind conform constitutiei parte integranta a dreptului intern;


Cateva drepturi de care toti trebuie sa tinem seama!






...Si ca sa nu uitam aceasta zi, ne-am intrecut dupa puterile noastre la ciclism, desene pe asfalt si la scris, pentru ca in curand vom fi scolari.
Parintii nostri dragi au reusit sa ne pregateasca si niste "daruri dulci"pentru care le multumim!

joi, 14 aprilie 2011

Iepurasul de Paste

Cand primavara este in toi, sau ar trebui sa fie, fiecare dintre noi are o mare grija sa pregateasca totul cum se cuvine pentru marea sarbatoare de Invierea Domnului. Pe langa curatarea trupului, a sufletului si a casei, pe langa bucatele specifice sarbatorii, daca avem in preajma noastra si copii,e musai sa nu uitam de Iepurasul de Paste!
Este un simbol nou, asimilat de romani recent, n-as putea spune decand, poate decand suntem chipurile europeni, dar, trebuie sa recunosc ca la cei mici obiceiul "a prins", vrand-nevrand fiind pusi in situatia de a ne informa si apoi de a ne conforma.
Ce-am aflat, va spun si voua!
Legenda iepurasului ca simbol al Pastelui a fost mentionata pentru prima oara in Germania,cam pe la 1600, avandu-si originea probabil in traditia populara veche. Asa ca primii care au facut dulciuri in forma de iepuras, la inceput din coca si zahar, au fost germanii. Au urmat iepurasii de ciocolata si toate dulciurile cunoscute azi...
Asa se face ca , mai toti copiii stiu de existenta lui, venirea iepurasului fiind una din bucuriile copilariei.
Traditia spune ca cei mici vor trebui sa construiasca un cuib sau un cosulet, sa-l puna intr-un loc ferit de ochii celor mari, in gradina sau in casa, aici iepurasul urmand sa puna darurile pentru cei care au fost cuminti.
Nu stiu daca iepurasul va veni si la cei mari, eu le doresc sa vina, dar daca nu va veni nu inseamna neaparat ca chiar toti n-au fost cuminti!
Noi sa fim sanatosi!

duminică, 20 februarie 2011

Vine? Vine primăvara!?



MOTTO:


"O mamă bună, preţuieşte cât o sută de profesori."

Johan Friedrich Herbert

Dacă primăvara este aproape, starea vremii nu pare să ne spună, dar ea sigur va veni pentru fiecare doar la gândul că se-apropie ziua de 8 Martie.
Inainte de toate, toţi avem (ce fericire pentru cei care o mai au inca ) o mamă!
Orice frunză este ocrotită de copacul ei, orice rază doreşte să ştie că soarele o are în grijă, aşa cum orice copil îşi doreşte mama alături...Tot ceea ce avem, viaţa, trecutul, prezentul, viitorul, datorăm celui mai bun prieten pe care-l avem la bine şi la greu, mama.
Ce copil orfan nu şi-ar dori ca în luna martie, de ziua femeilor, a fetelor, dar mai ales a mamelor, să aibă cui sa spună "La mulţi ani, mămica mea!", să-i dăruiască un mărţişor lucrat cu mâinile sale?
Ar fi bine ca noi, în aceste clipe fericite, să nu-i uităm pe cei care nu pot simţi sentimentele pe care le poate oferi o mamă...
Nu avem motive să credem că iubirea nu există, atât timp cât avem o mamă care ne va iubi pentru totdeauna şi necondiţionat:

"Fii dar, copile, fericit!
Atâta vreme cât trăieşte,
Tu ai un dar nepreţuit:
O mama care te iubeşte."

marți, 18 ianuarie 2011

Hai sa dam mana cu mana



Vranceni fiind, se cade sa stim cu mic cu mare de ce orasului resedinta de judet i se spune uneori "Orasul Unirii".

Cei mari , daca stiu, stiu de la scoala.Celor mici, cati am prin preajma, am incercat sa le explic zilele acestea ...
Asa ca, dupa ce mi-am facut "documentarea", am pornit inapoi in timp.E surprinzator , dar copiii chiar au ascultat cu mare placere si interes anecdotele lui Creanga in care personajul principal este vranceanul nostru, Mos Ion Roata. Astfel , ei au aflat ca si pe-aici pe la noi, candva, s-au petrecut lucruri importante, iar cei ce le-au infaptuit nu erau neaparat bogatii timpului.Despre "lupta"unionistilor i-am facut sa inteleaga ca a fost o lupta de idei, mosul nostru fiind destul de ager la minte chiar daca nu invatase la Paris, iar una dintre armele acestei lupte a fost chiar poezia. Este vorba, desigur, de "Hora Unirii", poezia devenita cantecul stiut de generatii.